Previous Mosse Lectures

[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][lab_heading title_tag=”H4″ title=”Latest Mosse Lecture”]21 januari 2019 – Joke Swiebel: 1969; roze revolutie of verloren strijd?[/lab_heading][vc_column_text]2019 wordt een jubeljaar voor de internationale LHBT+-beweging. Eind juni is het vijftig jaar geleden dat New Yorkse queers de politie van zich afsloegen – een gebeurtenis die jaarlijks met Pride wordt herdacht.

Maar in Nederland begon het al voor ‘Stonewall’: op 21 januari 1969 hielden studenten, op het Binnenhof, de eerste homodemonstratie in Europa. Hun wens: afschaffing van het wetsartikel (248bis Sr) dat een veel hogere leeftijdsgrens stelde op homo- dan op heteroseks. Deze demonstratie markeerde het begin van de moderne homobeweging – gericht op openheid, maatschappijverandering en gelijke behandeling.

Precies vijftig jaar na dato maakt Joke Swiebel, activist van dat eerste uur, de balans op.

Hoe dachten de jeugdige demonstranten van toen over zichzelf, hun relaties en de samenleving? Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke idealen gingen teloor?[/vc_column_text][vc_btn title=”Lees de gehele lezing” link=”url:http%3A%2F%2Fresearch.ihlia.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2FJoke-Swiebel-Mosselezing-21-jan-2019.pdf||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Of bekijk de video die gemaakt is door Wessel Haaxman van MVS Gaystation:

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]