Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gender-geschiedenisdag 2021

29 October 2021 | 14:00 - 17:00

Wie behoren er tot de geschiedenis van de vrouwenbeweging? Hoe gaan we om met ‘foute’ feministen? En waarom denken we nog steeds in termen van golven als het over feminisme gaat?

Tijdens de Gendergeschiedenisdag op vrijdag 29 oktober verkent Atria aan de Universiteit Utrecht nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

In korte pitches worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht besproken. De keynote lezing wordt gegeven door Sophie van den Elzen, die in haar promotieonderzoek laat zien hoe de vroege vrouwenbeweging strategisch gebruik maakte van vergelijkingen met de strijd tegen de slavernij. Het nieuwe themanummer van Historica wordt gepresenteerd door gastredacteur Margit van der Steen. In een afsluitende paneldiscussie gaan we in gesprek over nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

Aansluitend op dit programma zal dit jaar voor de negentiende keer de Johanna Naberprijs worden uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500,- euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Details

Date:
29 October 2021
Time:
14:00 - 17:00
Website:
https://atria.nl/agenda/gendergeschiedenisdag-2021/

Organiser

Utrecht University
View Organiser Website

Venue

Online