Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Margriet van Heesch presenteert Judith Butler

8 September 2021 | 17:00 - 18:30

Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

‘Ik ben een lesbienne, maar dat wil niet zeggen dat je ook maar iets meer over mij weet’, zei de Amerikaanse filosoof Judith Butler ooit. Het is misschien wel de meest bondige manier om de kern van haar werk te vatten. Een van de belangrijkste noties daarin is namelijk dat gendernormen niet van nature vastliggen, maar grotendeels cultureel worden bepaald. Met dat inzicht gaf ze leven aan een geheel nieuwe discipline: Queer Studies.

Butlers twee invloedrijke boeken uit de jaren negentig, Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity (1990) en Bodies that Matter. On the Discursive Limits of Sex (1996), bleken legendarisch en zijn ook vandaag nog van grote invloed op de theorievorming en onderzoek rondom genderidentiteit en seksualiteit in de geestes- en de gedragswetenschappen.

Details

Date:
8 September 2021
Time:
17:00 - 18:30
Website:
https://spui25.nl/programma/margriet-van-heesch-presenteert-judith-butler

Organiser

Spui25
View Organiser Website

Venue

Spui25
Spui 25-27
Amsterdam,
+ Google Map
View Venue Website