IHLIA-Scriptieprijs

Voor de beste scriptie op het gebied van lhbtqi+-geschiedenis

Voor Nederlands scroll naar beneden
For English click here

IHLIA LGBTI Heritage gaat op zoek naar de beste scriptie op het gebied van de lhbtqi+-geschiedenis in Vlaanderen en Nederland.

Jaarlijks schrijven tientallen studenten aan universiteiten of hogescholen een scriptie over een lhbtqi+-historisch onderwerp. Helaas verdwijnt veel van dit materiaal in de spreekwoordelijke lade. Dat is natuurlijk jammer. Om dit onderzoek zichtbaarder te maken en te belonen reikt IHLIA tweejaarlijks een scriptieprijs uit voor de beste lhbtqi+-historische scriptie.

In aanmerking voor de prijs komen scripties die geschreven zijn aan een Nederlands of Vlaams instituut voor hoger onderwijs, universitair dan wel hbo, en die minimaal bekroond zijn met een 8 (NL) of 16 (BE) of meer. Zowel Engelstalige als Nederlandstalige scripties kunnen worden ingezonden. De scriptie is geschreven in de studiejaren 2019-2020 en 2020-2021 (tussen september 2019 en september 2021).

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen op kwaliteit en originaliteit.

Jury

Afiah Vijlbrief (juryvoorzitter) is sinds juli 2021 senior researcher bij het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. Daarvoor was ze researcher bij o.a. bij het Anti-discriminatie Bureau Radar en Movisie.

Jonas Roelens is universitair docent Gendergeschiedenis bij de Radboud Universiteit Nijmegen en gastprofessor bij o.a. de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel

Alex Bakker is historicus en schrijver die zich o.a. bezighoudt met transgender issues. Hij is de schrijver van het boek Transgender in Nederland en de samensteller van de (huidige) IHLIA tentoonstelling Buitengewone geschiedenis: Transgender in Nederland.

Geertje Mak is universitair docent Gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland (bijzondere leerstoel vanwege de Stichting Wilhelmina Drucker Fundatie) aan de UvA.

Prijzen

De winnaar zal een bedrag van €750,- ontvangen en zal haar/zijn/hun scriptie kunnen bewerken tot een artikel dat gepubliceerd zal worden in het Tijdschrift Historica (mits positief beoordeeld door de redactie).

De feestelijke prijsuitreiking zal eind maart 2022 plaatsvinden als onderdeel en afsluiting van de Queer Geschiedenis Maand, waar de genomineerden en winnaar hun scriptie zullen presenteren.

Inzendingen die voldoen aan de criteria kunnen worden ingezonden via onderstaande uploadmodule. Je kunt je scriptie uiterlijk insturen t/m 30 november 2021 in pdf begeleid met:

  • een deelnameformulier met je naam, e-mailadres, opleiding, universiteit of onderzoeksinstituut, datum van afstuderen en scriptiebegeleider;
  • de geanonimiseerde master- of researchmasterscriptie voorzien van paginanummers. Dit betekent dat de scripties worden ontdaan van de naam van de schrijver, de universiteit en de naam van de beoordelende docent of hoogleraar;
  • een samenvatting van circa 100 woorden.

Inzenders ontvangen een ontvangstbevestiging. Inzenders stemmen in met opname van hun scriptie in het archief van IHLIA LGBTI Heritage.

Wanneer geen van de ingezonden scripties aan de kwaliteitseisen van de jury voldoet, behoudt de jury het recht geen scriptieprijs uit te reiken.

Reglementen

Lees voor je je scriptie instuurt het scriptie- en juryreglement:

Scriptie- en juryreglement

Upload je scriptie hier

Selecteer je bestanden op je computer via Select Files. Je kunt meerdere bestanden tegelijkertijd selecteren. Al de bestanden die je wilt sturen staan vervolgens onder Upload files. Om ze definitief te verzenden, klik je vervolgens op Upload Files.

Upload files