VACATURE | PhD over de geschiedenis en het erfgoed van queerbars in de Lage Landen (in Dutch)

Heb jij interesse in de geschiedenis en het erfgoed van queerbars in de Lage Landen?

Als promovendus heb je de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de verschillende ervaringen rondom de hedendaagse erfgoedpraktijken.

Wat ga je doen?

Queerbars zijn aan het verdwijnen. Wat ooit een veilige haven was voor queer gemeenschappen, zie je steeds minder als gevolg van gentrificatie, assimilatie en datingapps. Maar die verdwijning gaat niet zomaar: er worden websites opgezet die gesloten bars in herinnering houden, queertours houden halt bij voormalige bars en musea nemen de interieurs van de bars op in hun collecties. In de VS is de befaamde Stonewall Inn zelfs een nationaal monument geworden.

Als promovendus in dit project zal je zowel de geschiedenis van queerbars in België en Nederland onderzoeken, als de hedendaagse erfgoedpraktijken daaromheen. De bedoeling is om te achterhalen waarom mensen queerbars tot erfgoed aan het maken zijn.

Drie vragen staan bij dit onderzoek centraal:

 1. Hoe ervaren mensen vandaag het redden, bewaren, herinneren en bezoeken van queerbars als erfgoed? En hoe verhouden die processen van ‘vererfgoeding’ zich tot hun identiteiten?
 2. Hoe ervoeren mensen in het verleden queerbars emotioneel en zintuiglijk, als klanten of als personeel? Hoe verhielden die ervaringen zich tot hun gender, klasse, ras en seksuele identiteiten?
 3. Hoe verhouden de zintuiglijke en emotionele ervaringen en de identiteiten verbonden met queerbars als erfgoed zich tot de ervaringen van die bars in het verleden, voor ze erfgoed werden? Welke continuïteiten en veranderingen zien we zich voltrekken in het proces van vererfgoeding?

Om deze vragen te beantwoorden zal je interviews afnemen, veldwerk uitvoeren, lhbti+-archieven raadplegen en historische politierapporten bestuderen. Je analyses zullen in dialoog gaan met recent onderzoek naar emotioneel erfgoed en de geschiedenis van ervaringen. Zo zal je een alternatief bieden voor de bestaande analyses van het verloren gaan van de queerbar, die vooral op de VS focussen.

Dit onderzoek zal resulteren in een doctoraatsproefschrift, maar ook in een tentoonstelling in samenwerking met relevante maatschappelijke partners. Je zal daarnaast onderwijs verzorgen in de bachelor Geschiedenis (20% van je opdracht).

Wat breng je mee?

Wij zijn op zoek naar een collega met interesse in onderzoek naar lhbti+-geschiedenis, die in het bezit is van een relevant masterdiploma (bv. geschiedenis, erfgoedstudies, genderstudies, queer studies of een gerelateerde discipline), of verwacht dat diploma binnenkort te behalen.

Verder vragen we dat je:

 • vlot kan lezen, schrijven en spreken in zowel het Nederlands als het Engels;
 • ervaring met of interesse in archiefonderzoek hebt;
 • ervaring met of interesse in mondelinge geschiedenis en veldwerk hebt;
 • affiniteit met of interesse in het voeren van academisch onderzoek in samenspraak met de betrokken gemeenschap hebt. Zowel wetenschappelijk schrijven als communiceren naar een breder publiek spreekt je aan;
 • zelfstandig kan werken als deel van een interdisciplinaire onderzoeksgroep;
 • goed je tijd kan beheren en om kan gaan met feedback;
 • interesse hebt in doceren op universitair niveau en je verder wil ontwikkelen als docent.

Wat bieden wij?

Wij bieden:

 • een functie voor een periode van vijf jaar; 
 • een werkweek van 38 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 2.770,- tot maximaal € 3.539,- bij een fulltime dienstverband (schaal P van de cao Nederlandse Universiteiten); 
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%; 
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten. 
Share:FacebookX