1969: roze revolutie of verloren strijd? Lees de gehele lezing van Joke Swiebel uitgesproken op 21 januari

2019 wordt een jubeljaar voor de internationale LHBT+-beweging. Eind juni is het vijftig jaar geleden dat New Yorkse queers de politie van zich afsloegen – een gebeurtenis die jaarlijks met Pride wordt herdacht.

Maar in Nederland begon het al voor ‘Stonewall’: op 21 januari 1969 hielden studenten, op het Binnenhof, de eerste homodemonstratie in Europa. Hun wens: afschaffing van het wetsartikel (248bis Sr) dat een veel hogere leeftijdsgrens stelde op homo- dan op heteroseks. Deze demonstratie markeerde het begin van de moderne homobeweging – gericht op openheid, maatschappijverandering en gelijke behandeling.

Precies vijftig jaar na dato maakt Joke Swiebel, activist van dat eerste uur, de balans op.

Hoe dachten de jeugdige demonstranten van toen over zichzelf, hun relaties en de samenleving? Welke verwachtingen zijn uitgekomen en welke idealen gingen teloor?

Lees de gehele lezing hier.

Share:FacebookX
Join the discussion